vzw RESTART Ferries Oostende

Voor een volle haven

Reddingboot 3

Naast het verlangen om opnieuw een ferrylijn vanuit Oostende te zien varen ijvert VZW Restart ook voor het onderhoud en behoud van ons maritiem erfgoed.

Nadat er alarmerende berichten over de mogelijke teloorgang van “Reddingboot 3” in de pers verschenen besloten we om in te grijpen. Deze historische boot lag al jaren op restauratie te wachten op en komt nu dankzij VZW-Restart en de vlotte samenwerking met de haven van Oostende en in het bijzonder havenbaas Dirk Declerck en havenschepen Charlotte Verkeyn terug naar haar thuishaven, Oostende. Zoals bij al onze activiteiten is gemeenschapsvorming een belangrijke drijfveer om de restauratie van Reddingboot 3 aan te pakken.

 

Het vaartuig van het type  Watson is 1 van de 3 naoorlogse reddingsboten besteld door de Belgische reddingsdiensten. Er waren 3 schepen actief vanuit respectievelijk Nieuwpoort, Zeebrugge en uiteraard ook Oostende. De boot is van Engelse makelij en kwam in 1948 in de vaart. Het werd in 1980 uit de vaart genomen en verhuisde naar het visserijmuseum van Koksijde.

 

 

(c) Urbain Ureel

 

 


 

De huidige eigenaar  zag de reddingsboot niet graag vertrekken naar het buitenland daarom  was er niet veel overtuigingskracht nodig om haar naar Oostende te laten komen, ondanks interesse uit Nederland en Engeland.

 

Op 2 uur tijd was alles in kannen en kruiken. Dankzij de snelle en efficiënte medewerking van de stad en de haven van Oostendse haven krijgt dit belangrijk stuk erfgoed een plaats naast Hangar 1. De bedoeling is om haar daar volledig te restaureren en  zeewaardig te maken. De haven zorgt voor de nodige infrastructuur.

 

Om deze grote klus te klaren kijken we richting scholen en vrijwilligers om samen het restauratieteam te vormen. Private investeerders en sponsors zijn uiteraard ook altijd welkom. Om de “Reddingboot 3” in haar volle glorie te herstellen is heel wat kapitaal nodig. Er komen nog vele acties om fondsen te verzamelen.

 

Eenmaal Reddingboot 3 terug zeewaardig is wil Restart het vaartuig gebruiken voor maritieme activiteiten zoals excursies op zee of binnenwateren. Uiteraard kan de Reddingboot 3 een trotse ambassadeur worden voor Oostende op diverse maritieme activiteiten zoals Oostende voor Anker..

 

Maar first things first. Nu het schip gered is van de sloop moeten we starten met fondsenwerving, studie en renovatie.

 

Eenmaal terug in Oostende krijgt de boot een plaats naast Hangar 1 waar ze een nieuwe toekomst tegemoet gaat met hulp van vele mensen.

 

Met dit initiatief wil Restart het maritieme karakter en haar rijke geschiedenis blijven in de verf zetten en mensen met alle mogelijke achtergronden samen te brengen.

 

 

 

 

 

We kunnen alle hulp gebruiken. Wil je meewerken? Klik dan op de link en vul onderstaand formulier in

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScUEOieegh_FVByX6PEHANoZ1vopa2COBJZyMzpGgh8WBNrsA/viewform?usp=sf_link

 

 

 
 
 
 
 
 
{SCPinterestShare href=https://www.vzwrestart.com/index.php/nl/visie-vzw-restart layout=standard image=https://lh5.googleusercontent.com/X8EZt738qZO2w4q_vtWc21hJ9S88cAsiB7hoB2OPmSMVmAqnmkp_QO3N0REsNOXsfTsN6fK41-xvfO82BcHI3o8zz3MiOxfX7RpeirCb7jYrHoJE77Utbzd3c7g6Kodo66Io-HCj desc=Naast het verlangen om opnieuw een ferrylijn vanuit Oostende te zien varen ijvert VZW Restart ook voor het onderhoud en... size=small}
Written on 19/03/2020, 14:11
reddingboot-3-erkend-als-opengesteld-erfgoed Reddingboot 3 erkend als opengesteld erfgoed   Mensen ongeacht sociale of economische status samenbrengen rond het maritieme gebeuren in de Oostendse haven was altijd al een betrachting van VZW Restart.   De officiële erkenning als opengesteld erfgoed bewijst nogmaals...
Written on 04/11/2019, 22:23
reddingboot-8 Naast het verlangen om opnieuw een ferrylijn vanuit Oostende te zien varen ijvert VZW Restart ook voor het onderhoud en behoud van ons maritiem erfgoed. Nadat er alarmerende berichten over de mogelijke teloorgang van “Reddingboot 3” in de pers verschenen besloten we om in te grijpen....
Written on 24/09/2019, 22:06
keerdekiwere-mini-cruise-naar-hull-en-rotterdam-3 Keerdekiwere minicruise naar Hull en Rotterdam !!!! HELAAS VOLZET !!!! We aanvaarden enkel nog een paar mensen voor een reservelijst.     De kogel is door de kerk! Er is een nieuwe datum voor onze trip naar Engeland. We willen tonen dat er meer bestaat dan enkel...
Written on 15/02/2019, 11:39
samenvatting-havendebat-een-nieuwe-toekomst-voor-de-oostendse-haven-5  Op 29 januari ging het havendebat door in de volle aula van het Sint-Andreasinstituut. Het werd voor de aandachtige toehoorder een zeer interessant verhaal. Belangrijke opmerking is dat schepen Verkeyn sprak in naam van het volledige schepencollege. Het is duidelijk dat de haven een bocht...
Written on 24/05/2018, 22:29
vzw-restart-en-uw-privacy VZW Restart en de nieuwe Europese Privacy wetgeving.     VZW Restart heeft zich steeds bekommerd om uw Privacy en zal dit in de toekomst steeds blijven doen. Toch vragen we even uw aandacht voor dit...
Blijf op de hoogte van onze acties. Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.
captcha 
We houden je op de hoogte van onze boeiende strijd.

steun ons

U kan ons ook steunen door een gift op onze rekening: BE08 9731 2603 9713 van vzw RestartAlgemene info